SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

TAHARA BAHSİ

<< 374 >>

بَاب بَوْلِ الصَّبِيِّ يُصِيبُ الثَّوْبَ

135. Çocuk İdrarının Elbiseye Bulaşması

 

حَدَّثَنَا عَبْدُ اللَّهِ بْنُ مَسْلَمَةَ الْقَعْنَبِيُّ عَنْ مَالِكٍ عَنْ ابْنِ شِهَابٍ عَنْ عُبَيْدِ اللَّهِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ عُتْبَةَ بْنِ مَسْعُودٍ عَنْ أُمِّ قَيْسٍ بِنْتِ مِحْصَنٍ أَنَّهَا أَتَتْ بِابْنٍ لَهَا صَغِيرٍ لَمْ يَأْكُلْ الطَّعَامَ إِلَى رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَأَجْلَسَهُ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فِي حِجْرِهِ فَبَالَ عَلَى ثَوْبِهِ فَدَعَا بِمَاءٍ فَنَضَحَهُ وَلَمْ يَغْسِلْهُ

 

Ümmü Kays binti Mihsan'dan rivayet edilmiştir ki: "O, (bir gün) henüz yemek yemeyen küçük oğlunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e getirdi Ffendimiz de çocuğu kucağına oturttu. Çocuk Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in elbisesine bevletti. Efendimiz su isteyerek (sidiğin) üzerine döktü, onu yıkamadı."

 

 

Diğer tahric: Buhari, vudu; Muslim.tahare; Nesai, tahare; Tirmizî, tahare (benze­ri) ibn Mace, tahare; Darimi, vudu'; Muvatta', tahare; Ahmed b. Hanbel, VI, 356, 464.

 

AÇIKLAMA:     İmam Nevevi'nin beyanına göre, küçük çocuğun idrarının pis olduğunda ihtilaf yoktur. Hatta bu konuda icma olduğunu bile söyleyenler vardır. Ancak Davud-i Zahiri'ye göre çocuğun bevli temizdir. İmam Şafii'den de onun temizliğine dair bir nakil yapılmakta ise de, Nevevi bunun kesinlikle batıl olduğunu kaydeder.

 

Çocuğun idrarının temizleniş biçimi ise, mezhepler arasında ihtilaflıdır. Şafii mezhebinde üç ayrı kavil vardır. Bunlardan esah olanına göre, oğlan çocuğunun idrarı, üzerine su serpmekle, kız çocuğununki ise, diğer necasetlerde olduğu gibi ancak yıkamakla temizlenir. Hz. Ali, Ata bin Ebi Rebah, Hasan el-Basri, Ahmed bin Hanbel, İshak bin Rahuye ve Malikilerden İbn Vehb'e göre de oğlan çocuğu ile kız çocuğunun idrarları farklıdır. İmam Ahmed, İshak ve Ebu Sevr de Şafiilerle aynı görüştedirler. Bu görüşte olanların dayandığı bir çok Hadis vardır. Mesela Ebu Davud, Tirmizi ve İbn Mace'nin tahric ettikleri, "kızın idrarı yıkanır oğlanınkinin üzerine su dökülür" mealindeki hadis bunlardandır.

 

Hanefi mezhebi ile İmam Malik, İbrahim en-Nehai, Said bin El-Müseyyeb, Hasan bin Hayy ve Sevri'ye göre kız ve oğlan çocuklarının idrarları arasında fark yoktur. Her ikisi de pistir ve ancak yıkamakla temizlenir.

 

İmam Muhammed, "Yemek yemeye başlamamış oğlan çocuğunun idrarı hakkında ruhsat verilmiş, kız bevli ise yıkanması emredilmiştir. Fakat bize göre her ikisini de yıkamak daha makbuldür" demiştir.

 

Bu görüş sahipleri, hadislerdeki "Su serpme, su dökme" şeklinde anlaşılan "Nadh" kelimesinden bazan yıkamak da kastedilir demişler ve mezkur kelimenin yıkamak manasında kullanıldığnı bazı hadislerle isbat etmişlerdir. Bazı hadislerde "nadh" kelimesinden sonra "onu yıkamadı" şekilindeki ilaveleri de "yıkamada mübalağa etmedi" şeklinde tefsir etmişlerdir.

 

Buraya kadar, ifade etmeye çalıştığımız bilgiler henüz yemek yemeğe başlamayan, süt ile beslenen çocuklar ile ilgilidir. Yemek yiyen çocukların idrarı ise, ittifakla ancak yıkamakla temizlenebilir.

 

Mahir: Güzel olan hadislerin zahirine uymaktır, böylesi sağlam ve kolaylık getiren din'e daha muvafıktır. Zira Nebi (s.a.v.) insanların en temizi idi, böyle yapması mutlak bir sebebe göredir.

Arapça'nın kullanımları konusundaki ihtilaflar kısır tartışmalardan ileri gitmez.

 

Hayatı İslam dinini inşa etmek olan bir zat'ın üzerine bevlediliyor. Bunun sebepsiz olduğunu iddia eden varmı? Eğer normal bir idrar gibi necis ise idrarın necis olduğu zaten biliniyor. Uygulamaya bakılınca temizleme şekli farklı, lafzen tahsis var. En temiz insan neden hemen kalkıp üstünü değiştirmedi, yada yıkanmadı.  -Allah bilir.-